måndag 22 juni 2015

Läsårsavslutning på Orust!

Det är mer än ett år sedan jag skrev sist. Och jag skäms lite över det .. Men jag vet inte, jag tycker inte riktigt att jag har haft något att skriva. Det är naturligtvis inte sant - men, men .. det är säkert många olika faktorer som har spelat in. Men nu tänkte jag det skulle bli ändring! Och det är lika bra att smida medan järnet är varmt!

Varje skolår i slutet av vårterminen börjar jag tänka på hur läsåret har gått och vad jag skulle gjort annorlunda. Samtidigt föds en massa idéer och tankar om hur jag skulle vilja göra nästa läsår. För det mesta skriver jag ner mina tankar i syfte att ta upp dem igen när jag börjar i augusti. Problemet är bara att dels kommer jag inte alltid ihåg hur jag tänkte "way back in May", och dels inser jag att jag många gånger hade behövt att förbereda på ett sätt som jag inte hinner under augustidagarna innan eleverna väl kommer. Så när jag fick en inbjudan till en utbildning under tre dagar på Orust direkt efter att vårterminen hade slutat nappade jag direkt. Tänk om jag kunde ta till vara mina idéer direkt!

Sagt och gjort, jag och min kollega Ulrika som också nappade på förslaget fick lov att åka! Utbildningen anordnades av Lin Education och "På Riktigt" som är ett slags lärplattform. Vi använder inte "På Riktigt" på vår skolan men har kommit i kontakt med den genom ett Ifous-projekt som vi deltar i. Syftet med utbildningen var att skapa lärcirklar i verktyget, men vi tänkte att vi nog ändå kunde ha nytta av detta och ta med oss tänket även om det blir så att vi inte använder just På Riktigt.

Under kursen skapade vi "designparametrar" att ta i beaktande när vi skulle designa lärande. Nog så viktigt oavsett vilket verktyg man använder. Anna Karlefjärd var med en hel dag; först föreläste hon om BFL och sen gick hon runt och stöttade i arbetet och utmanade oss i hur vi bättre kunde få med bedömning för lärande i processen och om uppgifterna mätte det som står i kunskapskraven.

Nästa dag kom ett filmteam som hjälpte oss bli bättre på att filma, klippa och redigera. Kunskaper vi kan ha nytta av på många olika sätt framåt. Både när det gäller att själva skapa filmer och för att stötta eleverna i deras arbete med film. Detta blev vårt resultat, tänkt att använda som en introduktionsfilm för ett ämnesövergripande arbete mellan Hygienkursen och Svenska 1:


Vi fick också agera statister när Dan Lind, som äger Nösunds Värdshus, skulle fotografera för ett bokomslag till en bok han har skrivit. Som tack blev vi bjudna på champagne före middagen på kvällen och Dan läste de första sidorna på sin bok, som för övrigt kommer ut i höst! Såå trevligt!

För övrigt var miljön helt magisk! Värdshuset ligger på klipporna vid havet, spa-avdelningen har stora glasdörrar ut mot havet, maten och servicen var superb och kursledarna arbetade verkligen för att alla skulle få ut det mesta av kursen. En stor eloge till er!

Så nej, ... jag har inte heller detta år gjort något åt mina idéer till nästa läsår, däremot fått många nya att ta hand om. Men om sommaren ska fortsätta så här så kanske det faktiskt ändå finns helt färdiga lärcirklar att börja med i augusti när eleverna kommer.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar