torsdag 13 februari 2014

Yrkesgymnasiet, för de praktiskt intresserade

Det kan ju tyckas som en självklarhet att man ska söka till ett yrkesgymnasium om man är intresserad av praktiska ämnen, men det är nog lika vanligt att man söker dit för att slippa så många teoretiska ämnen som möjligt. 

Det är inte bara elever som tänker i dessa banor utan många studie- och yrkesvalslärare, lärare och föräldrar är fast i samma tankefälla. Och någonstans ifrån har ju ungdomarna fått detta felaktiga sätt att tänka kring sitt val till gymnasiet.

Jag jobbar tillsammans med en kollega på SFF och vi är ute i olika arbetslag på olika gymnasieskolor, både på teoretiska och praktiska program. Vid ett tillfälle diskuterade vi olika elevgrupper på ett teoretiskt program och min kollega menade att många felaktigt tror att de flesta elever som söker teoretiska program är studiemotiverade och intresserade av de ämnen de läser. Det finns idag en ganska stor grupp elever som inte passar in på den beskrivningen på flera teoretiska program. Han menade att de eleverna kanske egentligen skulle varit på ett praktiskt program. 

Och det skulle de kanske. Men det är långt ifrån säkert att det skulle vara rätt lösning för alla. Yrkesgymnasiet är INTE en slasktratt dit vi kan skicka dessa stackars skoltrötta elever som egentligen inte vill göra något gymnasieval alls. Men visst, jag förstår tanken med att minimera de teoretiska ämnena vilka förknippas med den skola vi känner igen från grundskolan. Att få jobba praktiskt skulle då bli något nytt och eleverna skulle kanske orka tre år till ... ?

Missförstå mig inte! Alla måste hjälpas åt att ta hand om de ungdomar som har tappat tron på skolsystemet. Men! Man ska söka yrkesgymnasium för att man är intresserad av praktiska ämnen, INTE för att slippa teoretiska ämnen eller är skoltrött i största allmänhet. 

Likaså kan man söka till yrkesgymnasiet "trots" att man är duktig i teoretiska ämnen. Jag har hört många föräldrar och till och med SYV:are försöka avråda ungdomar från att "slänga bort" sin begåvning på ett yrkesgymnasium. Lyckligtvis har vi många kloka elever! Jag har två som tentade av sin Eng 6 och nu läser Eng 7. Jag har flera som får A i olika kurser i både svenska och engelska. Och alla dessa är också duktiga kockar eller bagare. Så, det kanske inte måste vara antingen - eller? Det kanske egentligen inte finns teoretiker och praktiker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar